Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Pszczyńska

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, w partnerstwie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach serdecznie zapraszają do udziału w jednodniowych warsztatach edukacyjno-kulinarnych pn. „Efektywne wykorzystanie w lokalnej turystyce i gastronomii potencjału hodowlanego ras rodzimych",

Warsztaty realizowane są w ramach operacji „Z rasami rodzimymi szlakiem Wisły od gór do morza".
Warsztaty skierowane są do mieszkańców województwa śląskiego: rolników, przedsiębiorców, przedstawicielek/li kół gospodyń wiejskich, gastronomi, stowarzyszeń, jednostek samorządowych oraz nauki odbędą się 22 lutego 2023 r. w Mysłowicach (Dwór Bismarcka; ul. Oświęcimska 29, 41-400 Mysłowice). Przewidywane godziny trwania warsztatów 9.30-16.00.
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny.

W programie m.in. :
• Prezentacja ras rodzimych bydła oraz owiec, w tym przedstawienie walorów surowca od nich pochodzącego, z możliwością zastosowania w gastronomii i przetwórstwie – dr inż. Anna Majewska, dr inż. Michał Puchała – Instytut Zootechniki PIB;
• Przedstawienie zalet krótkiego łańcucha dostaw: hodowca – gastronom – konsument w oparciu o lokalny potencjał surowcowy rodzimych ras. Uwzględnienie lokalnej tradycji kulinarnej, jako aspektu spójnego z przedmiotem warsztatów, jakim są rodzime rasy – Krzysztof Zieliński;
• Część praktyczna poprowadzona przez eksperta kulinarnego – Wiesława Wróblewskiego.

W celu zgłoszenia się na warsztaty prosimy o kontakt telefoniczny w godzinach 8:00-14:00 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej:
– Paweł Radomski, tel. 666 081 341, e-mail: pawel.radomski@iz.edu.pl,
– Piotr Moskała, tel. 666 081 118, e-mail: piotr.moskala@iz.edu.pl.