- 30 czerwca, 2015
- Autor: admin
- Kategoria: Aktualności
Pawłowickie targowisko funkcjonuje już niemal rok, zobaczmy co udało się w tym czasie wypracować.
Zdrowa żywność cieszy się coraz większym uznaniem szerszego grona odbiorców, częściej też można spotkać miejsca gdzie można nabyć świeże produkty bezpośrednio od producenta. Idea targowisk, nieco zaniedbana w momencie „wysypu” w Polsce sklepów wielko-powierzchniowych, zdaje się pomału odradzać, zapewniając coraz bardziej wymagającym konsumentom dostęp do zdrowych i świeżych produktów. Szansę na powstanie miejsca sprzedaży tego rodzaju artykułów wykorzystała gmina Pawłowice, pozyskując z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w ramach działania "Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej" środki na budowę targowiska w kwocie 1 miliona złotych. Jak pokazał czas inwestycja ta była opłacalna. Uruchomiono bowiem kompleks w którym co czwartek, w ramach tzw. EkoTargu spotykają się sprzedawcy i lokalni producenci, oferujący swoje wyroby, z coraz liczniejszym gronem konsumentów, nie tylko mieszkańców gminy Pawłowice ale i okolicznych miast – Żor, Jastrzębia, dogodna bowiem lokalizacja targowiska – tuż obok gminnego centrum przesiadkowego – sprawia, że dotarcie na targ jest niezwykle dogodne. Na targowisku znajdziemy takie produkty jak: nabiał, świeże wiejskie jaja, warzywa, pieczywo i wyroby cukiernicze m.in. ciasto marchewkowe i ciastka owsiane, olej rzepakowy tłoczony na zimno, zioła i przyprawy, miód, mięso i wędliny, a także ryby z okolicznych stawów. EkoTarg odbywa się w czwartki w godzinach od 8.00 do 17.30.
W tym roku zmieniły się przepisy regulujące sprzedaż bezpośrednią, otóż w maju Prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelę ustawy o podatku PIT, która dotyczy tzw. sprzedaży bezpośredniej, czyli możliwości sprzedawania przez rolników i członków ich rodzin produktów żywnościowych wytworzonych z własnych surowców. Podpisany dokument umożliwia sprzedaż przez rolników i członków ich rodzin artykułów spożywczych, które wytworzyli oni z własnych surowców. Sprzedaż ta nie wymaga konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Do tej pory przetworzona żywność taka jak np. sery, kiełbasy czy dżemy, nie mogła być legalnie sprzedawana przez rolników. Obowiązkiem rolnika jest jednak zgłoszenie działalności w urzędzie skarbowym, będzie on również prowadził książkę sprzedaży, a wartość sprzedaży bezpośredniej nie może przekroczyć 150 tys. euro. Od tego rodzaju działalności będzie również obowiązek opłacenia 2 proc. Podatku, bez konieczności wychodzenia z ubezpieczenia KRUS.
Nowela zatem powoli otwiera drzwi, do tej pory w Polsce zamknięte, które w zachodnich krajach Europy od lat funkcjonują. Droga do uproszczenia przepisów prawnych regulujących te zagadnienia wg rolników jest jednak jeszcze daleka. Ustawa wejdzie w życie z dniem 1 stycznia 2016 r.
Poniżej kilka zdjęć z archiwum UG Pawłowice, prezentujących targowisko.