- 19 czerwca, 2012
- Autor: admin
- Kategoria: Aktualności

Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej oraz Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego rozpoczynają zbieranie zgłoszeń do XII edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo odbywa się cyklicznie od 12 lat. Konkurs ma swoją dobrą i ugruntowaną markę. Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne (szczegółowy regulamin w załączniku).
Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2012".
Konkurs trwa od maja do września i zakończony zostanie w październiku br. Wielkim Finałem w Poznaniu, w czasie Targów Smaki Regionów, z uroczystym wręczeniem statuetek „Perła 2012" i „Kluczy do Polskiej Spiżarni". Zdarzeniu towarzyszyć będzie, podobnie jak w latach ubiegłych, prezentacja laureatów i regionów w Pawilonie „Smaki Regionów".
Wzorem lat poprzednich regionalny finał w województwie śląskim odbędzie się 26 sierpnia br. (niedziela) w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny" w Chorzowie podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych.
Zainteresowanych wytwórców tradycyjnych produktów, firmy gastronomiczne (restauracje, karczmy itp.), gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich prosimy o przesyłanie kart zgłoszeń do dnia 3 sierpnia br. na adresy:
- 1) Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, ul. Ligonia 46, 40-037 Katowice
lub
- 2) Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, ul. Spiechowicza 24, 43-300 Bielsko-Biała.
Osoby do kontaktu:
- 1) Agnieszka Kotwa (e-mail: akotwa@slaskie.pl) i Aleksander Kotulecki (e-mail: akotulecki@slaskie.pl), Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego, Wydział Gospodarki, Promocji i Współpracy Międzynarodowej, tel. 032 77 40080,
•2) Krystian Baron (e-mail: k.baron@odr.net.pl) Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego O/Bielsko-Biała, tel. 33 827 34 45.
W załączeniu karty zgłoszeń oraz regulaminy konkursu, z prośbą o dokładne zapoznanie się z nimi.