- 11 maja, 2016
- Autor: admin
- Kategoria: Aktualności
Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) w partnerstwie ze Związkiem Województw RP. Organizatorami konkursu na szczeblach regionalnych są Samorządy województw.
Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najlepszych regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, dań i potraw. Zgłaszane do konkursu potrawy i produkty powinny być wytworzone tradycyjnymi metodami, z receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a także być związane z regionem lub okolicą z której pochodzą.
Mogą to być nawet domowe przepisy, które pamiętają jeszcze nasze mamy czy babcie, z których przygotują Państwo produkty lub potrawy.
Do konkursu zapraszane są restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia i lokalne organizacje, pensjonaty, małe zakłady rzemieślnicze, osoby indywidualne, słowem wszyscy Ci, którzy chcą zaprezentować produkty regionalne, głęboko osadzone w polskiej tradycji i od lat wytwarzane według tych samych receptur.
Na uczestników konkursu czekają atrakcyjne nagrody, a wyróżnione w finale regionalnym produkty będą walczyć o miano PERŁY 2016 w finale krajowym.
Finał konkursu przebiega w przyjaznej atmosferze, wśród miłośników kulinariów zarówno tych profesjonalnych jak i amatorów.
Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełnioną Kartę Konkursową w terminie do 30 maja 2016 roku na adres e-mail: r.rosiek@odr.net.pl lub pocztą na adres:
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie ul. kard. Wyszyńskiego 70/126 42-200 Częstochowa
Karty i regulamin konkursu znajdą Państwo w załączeniu.
Konkurs przebiega dwuetapowo.
Pierwszy etap to finał regionalny, w którym wyłonieni zostają laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. W tym etapie wyróżniamy 2 grupy:
PRODUKT- w tej części może wziąć udział każdy i zaprezentować np.
ciasto, ciastka, chleb, napoje, kompoty, nalewki, wędliny i kiełbasy, masło, oleje, tłuszcze, miody i inne.
POTRAWA- w tej części mogą wziąć udział KGW, restauracje, spółdzielnie socjalne, gospodarstwa agroturystyczne,pensjonaty, stowarzyszenia, które zaprezentują danie składające się z przystawki i potrawy głównej.
Zwycięzcy z obu grup przechodzą do finału krajowego.
Drugi etap konkursu to wybór- spośród produktów nominowanych wregionach- najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2016".
Finał regionalny konkursu w województwie śląskim odbędzie się w Częstochowie i jest elementem Festiwalu Sztuki Kulinarnej „Aleje Smaku", który ma miejsce w terminie 17-19 czerwca 2016 roku na Placu Biegańskiego w Częstochowie.
Więcej informacji o konkursie na stronie www.produktyregionalne.pl lub pod numerem telefonu 34 377 01 19 (Renata Rosiek).
Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!