Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Pszczyńska

KGW PIASEK – Z TRADYCJĄ I SMAKIEM…

25 października 2013 r. w Piasku, w tzw. Kaniówce, spotkały się członkinie KGW w celu realizacji warsztatów kulinarnych.

Spotkanie te, jak zakłada projekt kończą się oczekiwaną przez przygotowujących oraz zaproszonych gości degustacją. Warsztaty jak i sama degustacja przybiegły w bardzo miłej atmosferze, wypełnionej wspomnieniami o dawnej, tradycyjnej kuchni i potrawach, jak również sposobach ich przygotowania przez nasze mamy i babcie.
Panie powracając do „smaków z dzieciństwa" przygotowały w bardzo naturalny a co za tym idzie tradycyjny sposób następujące potrawy: zupę fasolową, kapustę kiszoną z ziemniakami, mięso szynkowe peklowane z „weka"(słoja), ogórki kiszone oraz kompot z gruszek, śliwki węgierki i jabłka, na deser zaś podano ciasto z „piekaroka": buchtę z cynamonem, masłem, jabłkami i kruszonką.

Dodatkową atrakcją spotkania było zaproszenie gości do Izby Pamięci, która od ponad 10 lat, jest pieczołowicie pielęgnowana i wzbogacana przez mieszkańców Piasku. Izba Pamięci zachwyca, a sama inicjatywa stworzenia takiego miejsca zasługuję na wielką pochwałę.

Wszystkim Paniom czynnie uczestniczącym w warsztatach bardzo dziękujemy za poświęcony czas oraz zaangażowanie. Poniżej krótka fotorelacja ze spotkania.