- 28 października, 2013
- Autor: admin
- Kategoria: Aktualności

25 października 2013 r. w Piasku, w tzw. Kaniówce, spotkały się członkinie KGW w celu realizacji warsztatów kulinarnych.
Spotkanie te, jak zakłada projekt kończą się oczekiwaną przez przygotowujących oraz zaproszonych gości degustacją. Warsztaty jak i sama degustacja przybiegły w bardzo miłej atmosferze, wypełnionej wspomnieniami o dawnej, tradycyjnej kuchni i potrawach, jak również sposobach ich przygotowania przez nasze mamy i babcie.
Panie powracając do „smaków z dzieciństwa" przygotowały w bardzo naturalny a co za tym idzie tradycyjny sposób następujące potrawy: zupę fasolową, kapustę kiszoną z ziemniakami, mięso szynkowe peklowane z „weka"(słoja), ogórki kiszone oraz kompot z gruszek, śliwki węgierki i jabłka, na deser zaś podano ciasto z „piekaroka": buchtę z cynamonem, masłem, jabłkami i kruszonką.
Dodatkową atrakcją spotkania było zaproszenie gości do Izby Pamięci, która od ponad 10 lat, jest pieczołowicie pielęgnowana i wzbogacana przez mieszkańców Piasku. Izba Pamięci zachwyca, a sama inicjatywa stworzenia takiego miejsca zasługuję na wielką pochwałę.
Wszystkim Paniom czynnie uczestniczącym w warsztatach bardzo dziękujemy za poświęcony czas oraz zaangażowanie. Poniżej krótka fotorelacja ze spotkania.