- 17 listopada, 2013
- Autor: admin
- Kategoria: Aktualności
14 listopada br., na terenie gminy Miedźna odbyły się warsztaty kulinarne.
We wszystkich miejscowościach gminy, tj.: w Górze, Gilowicach, Grzawie, Frydku, Miedźnej i Woli, odbyły się warsztaty kulinarne w ramach projektu "Z tradycją i smakiem…Kucharzymy, Gotujemy, Warzymy", których podsumowaniem, było spotkanie wszystkich kół na terenie miejscowości Frydek. Tam też odbyła się wspólna degustacja, przygotowywanych od rana wspaniałych smakołyków. Panie przygotowały m.in.: rolady z gęsi, szare kluski, mielone z grzybami, śląski obiad, pieczeń z grzybami oraz żeberka. Prawdziwym zaskoczeniem dla wszystkich była przygotowana przez przedstawicieli KGW z Miedźnej, zupa ze skórek z chleba! Zupa smakowała naprawdę bardzo dobrze i można powiedzieć, że jest dobrym pomysłem na wykorzystanie pozostających nie raz w naszych domach kawałków suchoszego chleba. Panie przygotowały również szereg słodkości, był śląski kołocz, kołocz z pudingiem, babka ucierana oraz pierniczki. Gospodynie spotkania degustacyjnego – KGW z Frydka, przygotowały wspaniały tort. Uczestnicy spotkania dyskutowali nad zmieniającymi się z upływem czasu "smakami regionu", również na terenie jednej gminy, jak zauważono, w różnych miejscowościach panowały w przeszłości różne upodobania kulinarne. Spotkanie upłynęło we wspaniałej atmosferze. Prócz podtrzymywania tradycji kulinarnych, było również okazją do promocji naszego Stowarzyszenia. Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w ten projekt! Przypominamy również, iż już niebawem, odbędzie się finał całego projektu z udziałem śląskiego kucharza – Remigiusza Rączki.